Назад к списку

СІЯНИЙ ЧИ  РУЛОННИЙ ГАЗОН ?

За шляхом створення в ландшафтному дизайні, розрізняють два основних типи злакових газонів: посівний і рулонний. Газон належної якості можна отримати в результаті застосування будь-якого з цих способів. Питання лише у тому скільки часу та зусиль треба потратити на посів або монтаж газону. Важливою складовою у виборі газону грає і ціна.









РУЛОННИЙ ГАЗОН  

Рулонний газон - це той самий сіяний, але який вже досягнув фінального ступеня формування дернини. Його вже засіяли, виростили і виходили на спеціальній фермі так само, як вирощують розсаду квітів і овочевих культур або саджанці дерев та кущів. Рулон - це просто спосіб перенесення дернини з розплідника на садову ділянку. Для виробництва рулонного газону використовують довговічні, повільно зростаючи трави - саме вони дають густий травостій та щільне переплетіння кореневищ, що дозволяє зрізати тоненький «килимок» і згортати його в рулон. Товщина рулонного газону не повинна бути більше ніж 2 см і при цьому рулон не повинен розсипатися, навіть якщо його згорнути і розгорнути кілька разів.

ПЕРЕВАГИ РУЛОННОГО ГАЗОНУ













Швидкість укладки. Якщо ви обрали для  своєї ділянки рулонний газон , то галявина буде готова максимум через 2 тижні. Саме стільки часу буде потрібно газону, для звикання  до нових умов зростання. Укладання газону також займе певний проміжок часу, але це буде залежити  від загальної площі ділянки.

Відсутність бур'янів. Рулонний газон вже має сформовану дернину і мінімум сторонніх рослин в своєму складі, тому бур'яни на такому газоні практично не ростуть.

Зовнішній вигляд. Рулонні газони мають більш презентабельний вигляд, їх легко впізнати по рівномірності і густоті трав'яного покриву. Крім того, вирощенному в спеціальних умовах травостою  притаманий  насичений зелений колір.

НЕДОЛІКИ РУЛОННОГО ГАЗОНУ


Вартість. Крім того, що газон сам по собі  коштує не дешево, також  доведеться додатково понести витрати на його перевезення. Рулонний газон досить  важкий: 1 піддон може важити біля 1 тонни, з розрахунку на 70 квадратних метрів площі.

Швидке укладання. Рекомендації по зберігання рулонів в згорнутому стані не дозволяють затягувати роботи з укладання газону. В особливо жаркий період рулонний газон обов'зяково потрібно зволожувати. Більше  5 діб його краще не зберігати.          У більш прохолодний період рулони можна зберігати  до 10 діб.

Грунт. Для того, щоб адаптація травостою пройшла швидко і вдало, варто правильно підготувати грунт, на який будуть укладатися рулони.  

СІЯНИЙ ГАЗОН 













Сіяний газон на відміну від рулонного буде добре почуватися в любому типі ґрунту. Сіяний газон добре переносить посуху, мороз і можливе затінення. Насіння необхідно сіяти восени, для того, щоб газон добре адаптувався до природних умов території, перезимувавши вже на місці. 

Вартість сіяного газону буде значно меншою ніж монтаж рулонного, але необхідно зазначити, що результат буде залежати від якості насіння та регулярності догляду. Також перевагою є можливість сіяти на своїй ділянці різновиди газону: партерний, спортивний, парковий або мавританський. 

До недоліків сіяного газону належить швидкість зростання травостою. Гарного вигляду сіяного газону доведеться чекати декілька місяців, остаточне його формування відбудеться тільки через рік. Кількість підготовчих робіт значно більша, ніж при укладанні рулонного газону. Коли травостій виросте до 5-7 см, його треба буде покосити. Всі бур'яни які насіються природнім шляхом треба буде ретельно прополоти. Якщо з’являться прогалини, ці місця необхідно досіяти.  Після двох покосів,  необхідно внести  калій- і фосфорвмісні добрива. 

 Який би газон ви не обрали, підготовчі роботи будуть схожими: ділянку потрібно буде вирівняти і прибрати від сміття, коренів і каміння. Щоб згодом на газоні не утворювалися западини і підвищення, поверхню слід ретельно утрамбувати. Чорнозем краще змішувати з піском і додавати азотовмісні добрива.