Назад к списку

ЛАНДШАФТНИЙ ДИЗАЙН

Ландшафтний дизайн вібрав в себе елементи архітектури, будівництва та рослинництва. Люди почали облаштовувати свої території з глибокої давнини, коли ландшафтним перетворенням піддавалися землі біля палаців і заміських володінь. Ландшафтний дизайн - це справжній творчий процес з облагороджування ділянки, при якому по максимуму використовуються природні компоненти для створення гармонійного простору.



На сьогоднішній день ландшафтний дизайн дозволяє створювати власний світ на тлі одноманітності міської архітектури. Також його можна вважати засобом самовираження, оскільки кожній садовій ділянці притаманні індивідуальні риси. При розробці сучасного проекту ландшафтного дизайну варто враховувати кліматичні чинники, тому що деякі рослини неможливо випростовувати в наших умовах, наприклад, холодного літа або рясних дощів. Але все ж дизайн передбачає собою не лише озеленення земельної ділянки, але і декорування території:

  1. газонів і зелених галявин 
  2. квітників і клумб 
  3. доріжок, майданчиків, фонтанів, 
  4. штучних водойм та інших елементів саду 

Кінцевий зовнішній вигляд можна назвати лише вершиною айсберга, реальна ж робота з облагороджування території складається з безлічі інженерно-технічних операцій.При створенні проекту ландшафтного дизайну варто брати до уваги всю територію земельної ділянки. Її слід привести до того, щоб красивий вид на ділянку відкривався з будь-якої його точки.Обов'язково потрібно прокласти достатню кількість доріжок, щоб можна було без перешкод дійти до будь-якого куточка присадибної території. Необхідно звернути увагу і на садові грядки. 

















На ділянці потрібно тримати баланс між будівлями і озелененням. Тобто маса всіх будівель повинна компенсуватися масою зелених насаджень. Маленький будиночок по центру величезного ділянки буде виглядати безглуздо. Це стосується і величезних будинків на невеликих ділянках - некрасиво і не естетично. При створенні проекту дизайну варто враховувати розміри всіх об'єктів, розташованих на ділянці.Якщо не розбити місцевість на функціональні зони, то вона буде виглядати не гарно і не акуратно. Поділ на зони території дає можливість використовувати по максимуму всі існуючі резерви земельної ділянки.Перед поділом на зони варто встановити всі особливості ділянки: рельєф, контури, місце розташування електричного кабелю, вже наявні на території зелені насадження. Все це зазначається на схемі, а тільки потім територія зонується з урахуванням всієї це інформації. 


На ділянці необхідно виділити такі зони як:

  1. зона житлового будинку 
  2. гостьова 
  3. дитяча 
  4. садово-городня
  5. вхідна група (зона поруч зі входом або в'їздом на ділянку, декорована клумбами і цікавими елементами). 

Для того, щоб стильно оформити земельну ділянку, варто застосовувати найрізноманітніші матеріали. Сьогодні дуже багато уваги приділяється їх екологічності. Особливо часто для ландшафтного дизайну використовують камінь. Який тип каменю використовувати залежить тільки від фінансової спроможності домовласника. Для декорування окремих елементів в хід йде скло. З нього роблять вітражі або навіть цілі статичні фігури. Але фігури для ландшафтного дизайну найчастіше виконують з міді. Так як мідь - недорогий і екологічно чистий матеріал, але при цьому за ним потрібен особливий догляд, щоб він не піддавався корозії. Не рідко територію прикрашають виробами з дерева. Цей матеріал затребуваний протягом багатьох років. Він екологічний і стійкий до механічних пошкоджень.


Проведення сучасних ландшафтних робіт дозволяє відновити контакт людини і живої природи. Деякі частини земельної ділянки спеціально залишаються незачепленими, а будинок і споруди вписуються в природний інтер'єр. Все це дозволяє економити природні ресурси, використовуючи енергію вітру або сонця. Правда вітряки і сонячні батареї ще не сильно поширені серед власників земельних ділянок, але досить скоро ситуація повинна змінитися.


Для розробки красивого і стильного проекту дизайну земельної ділянки потрібно ретельно продумати всі його складові. Вони повинні бути витримані в єдиному стилі. Для того, щоб все виглядало максимально натурально, слід згладити всі чіткі геометричні лінії, щоб вони стали плавними і розмитими. Будь-який об'єкт на ділянці повинен виглядати як компонент живої природи.


Особливу увагу варто приділити квітковим клумби. Їх розміри і форми безпосередньо залежать від стилю ділянки. Особливу увагу варто приділити квітковим клумби. Їх розміри і форми безпосередньо залежать від стилю ділянки.Мабуть, найважливішим елементом ландшафтного дизайну є газон, за яким варто ретельно доглядати. Ну і, звичайно, на території всієї ділянки слід залишити високі дерева і чагарники, які стилізуються під єдиний проект.



















Щоб сад виглядав повноцінно, на ньому має бути багато зелених рослин. На території ділянки варто вирубати сухі дерева, залишивши тільки зелені насадження. Також слід висаджувати і нові дерева. Вони об'єднують деталі ділянки в єдину систему, підкреслюючи цікаве планування території. Для цього чагарники і дерева належить висаджувати в тих місцях ділянки, де вони здатні підкреслити форму рельєфу. Вони чудово виглядають поблизу сходів, вигинів садових доріжок і альтанок. Доріжки по території стоїть прокласти між великими рослинними культурами.


Актуальний дизайн ділянки вже складно уявити без водойми. Якщо на ділянці є природна водойма, то її варто облагородити. Але найчастіше створюється штучна водойма. Звичайно, побудувати басейн на території вдається небагатьом, але ось оформити витончений ставок під силу більшості домовласників. Є велика кількість резервуарів: ставок з фонтаном, декоративні ставки, дитячі басейни, мініатюрні водойми в бочках. Будь-яка з цих водойм має свої особливості, правила оформлення і призначення.












Декоративні споруди - важливі деталі ландшафтного дизайну. Вони діляться на великі об'єкти, малі архітектурні композиції і дрібні елементи. Всі ці споруди повинні поєднуватися один з одним і з іншими елементами декору. Споруд, які зможуть облагородити садову ділянку, дуже багато. Це можуть бути живі стіни з рослин, декоративно підстрижені кущі, живоплоти в формі лабіринтів, лавки з різних матеріалів, арки. Варто підбирати предмети, які гармонійно впишуться в проект.












Садові доріжки - необхідна деталь будь-якого ландшафтного дизайну. Розміри і кількість доріжок залежать від розмірів садової ділянки. Вони мають не тільки практичне, але і декоративне призначення, тому оформляти їх варто красиво і в стилі проекту ландшафтного дизайну. Матеріали для їх покриття також варто вибирати, виходячи зі специфіки ділянки і типу ґрунту. Для того, щоб вся композиція ландшафтного дизайну виглядала закінчено, доріжки повинні гармоніювати з фасадом житлового будинку. Якщо на території присутні пагорби і западини, то варто це враховувати і включити в проект сходинки. Ціла мережа стежок і доріжок буде проходити через всі ландшафтні елементи на території, плавно огинаючи їх. Також доріжки можуть вести до якоїсь важливої архітектурної деталі: лавочці, статуї, фонтану.


Ландшафтний дизайн дає можливість зробити територію красивою і вдень, і вночі. Чудовий зовнішній вигляд ділянки в темний час доби досягається за всіма правилами підібраним освітленням. Світильники, які використовуються в ландшафтному дизайні, повинні бути привабливими і пропорційними простору. Вони повинні гармонійно виглядати на ділянці як в денний час доби, так і в нічний. Опори конструкцій повинні виглядати легко і витончено, тільки так вони гармонійно впишуться в природний пейзаж. Є велика кількість різновидів ландшафтного освітлення. Вертикальні ліхтарі можуть розташовуватися біля воріт, будівельних споруд і клумб. А висвітлити силует дозволить підсвічування, розташоване знизу садового об'єкта. Для створення м'якого місячного світла можна розмістити на дереві прожектор нерівного освітлення.


















Отже, в якому б стильовому напрямку не був виконаний проект ландшафтного дизайну, він передбачає якісне оформлення всієї території. Слід подбати про доріжки, клумби і город. Сприйняття всього дизайну в цілому може зіпсувати всього одна деталь, яка випадає із загального стилю. Ландшафтний дизайн Чернівці - це не просто декорування території. Він дозволяє зробити всю територію функціональної. Перед тим, як приступити до облагороджування території, потрібно скласти докладний план робіт і тільки потім приступати до озеленення ділянки.