Назад к списку

Перший покос газону

Перший покос газону відіграє найважливішу роль для отримання густого та рівномірного травостою. Необхідно правильно визначити час для першої стрижки газону після посадки, щоб посіяна трава не встигла перерости або полягти. На таких місцях згодом утворюються прогалини, що псують загальну естетику газону що тільки формується. 


 













Щоб зрозуміти, чи настав час для цієї операції, оглядаємо ділянку і оцінюємо стан трави. Проводимо перший покос, якщо травинки виросли до 10 см. Висоту ножів косарки встановлюємо так, щоб зрізанню піддавалися тільки верхівки травинок. Коли газон зміцніє, то орієнтуються на його призначення.





















Для того, щоб сформувати гарний трав'яний покрив газону, необхідно його:

  1. стригти 
  2. поливати 
  3. прополювати 
  4. підживлювати 
  5. мульчувати 
  6. проколювати


Всі ці роботи поєднуються в одному ємному понятті - догляд за газоном. Не лякайтеся, ви не повинні весь вільний час присвячувати газону, щодня і щогодини піклуючись тільки про його красі. Таких робіт небагато, але головне - виконувати їх потрібно своєчасно і без помилок.


 



















Підбору знарядь, що дозволяють рівно підстригти газон, слід приділити особливу увагу. Найчастіше використовують газонокосарки, існують механічні, електричні, акумуляторні або бензинові різновиди, вибір залежить від особливостей ділянки.механічні газонокосарки підходять для невеликих площ. Їх конструкція представлена ріжучим елементом, поєднаним з барабаном, ручками і колесами. Характеризуються безшумною роботою, але вимагають навичок при роботі з ними. Якщо леза добре заточені показують хорошу якість зрізання трави;електричні прилади відрізняються нескладним управлінням. Вони компактні, не вимагають серйозних зусиль. Мінусом є необхідність мати поблизу джерело живлення;акумуляторні газонокосарки також діють від електричного струму, що подається від акумулятора. Через низьку економічность вони не мають високого попиту;бензинові косарки легко косять газони на великих площах. Їм не потрібно джерело електроживлення. Вони важче електричних аналогів і при роботі створюють сильний шумовий фон. Тільки при опануванні навичок роботи з газонокосарками вдасться отримати необхідний ступінь рівності травостою. Зручним є можливість установки ножів на необхідну висоту. Наявність у агрегату коліс полегшує виконання робіт при значних розмірах ділянки.

 




















Приступаючи до покосу газонної трави, слід вивчити рекомендації, щоб правильно виконувати процедуру: Перевіряють всю площу газону, прибираючи каміння, сухе гілля, гілки, палиці, шматки дроту і інший тверде сміття, що здатне пошкодити косарку.Виконують покос або ввечері або зранку, вибираючи теплу погоду з мінливою хмарністю. Небезпечно працювати з електричними агрегатами, якщо газон мокрий, і тим більше не можна косити травостій в дощ. Причина - не тільки небезпека ураження струмом, а й те, що волога зелень забиває ножі косарки, погіршуючи якість роботи.Важливою умовою для отримання рівномірного травостою є контроль за гостротою лез, оскільки тупі ножі рвуть газонну траву. Газонокосарка має рухається по паралельних смугах. При наступній стрижці напрямок руху вибирають перпендикулярно попередньому. На схилах косарку ставлять під кутом по відношенню до схилу.