Назад к списку

РУЛОННИЙ ГАЗОН. ДОГЛЯД ЗА ГАЗОНОМ

Кожний господар прагне створити на своїй ділянці затишок, красу та комфорт. Важливим складовим елементом озеленення території є газон. 











Отримати газон можна двома способами. У першому випадку необхідно на підготовлений грунт посіяти спеціальну суміш насіння. Такий спосіб потребує терпіння, так як щільна і густа трава вийде тільки через рік. Є варіант простіше: купується готовий рулонний газон і просто розстеляється на підготовленій ділянці. Однак менше клопоту зовсім не означає, що такий спосіб не вимагатиме зусиль зовсім. 











Неправильний догляд призведе до того, що трава почне мокнути або висихати. На газоні з'являться лисини, він втратить свою декоративність і загине.Перші дні газон варто поберегти, щоб дати вкоренитися насінню. Поливати доведеться щодня три тижні, поступово переходячи на регулярний полив, але без утворення калюж: вони створюють ідеальний мікроклімат для розмноження паразитів. Помірність поливу також не дозволить зопрівати корінню в ґрунті. Прополка знадобиться, якщо на газоні раптом з'являться бур'яни. В цілому періодичний догляд за газоном дозволить вчасно помітити початок захворювання і вжити необхідних заходів.

 












Важливою складовою догляду за газоном є регулярна стрижка. Якщо стебла зрізати занадто коротко, то це послабить траву і уповільнить її ріст. Сортові трави почнуть хворіти, а на їх місці з'являються більш сильні бур'яни. Оптимальний розмір зрізаної частини не повинен перевищувати 1/3 від довжини стебла. Якщо траву давно не стригли, то краще повторити цю процедуру кілька разів, ніж відразу видалити занадто багато.Категорично забороняється стрижка мокрого газону. Трава, покрита росою або після дощу, буде зазнавати пошкодження. Має сенс почекати, коли галявина повністю висохне. Також потрібно стежити за станом газонокосарки. Її ножі завжди повинні бути добре наточені. 












Дуже обережно потрібно підходити до внесення добрив. У перший рік це взагалі не потрібно. Всі необхідні поживні речовини вже містяться в дернині. На другий рік вже можна починати внесення добрива. Перед цим необхідно уважно вивчити інструкцію на упаковці хімікату. Варіант чим більше - тим краще тут не працює. Надлишок добрива просто спалить траву. На газоні з'являться сухі жовті плями, і в цих місцях його доведеться просто замінити. Внесення хімікату найкраще проводити перед дощем. Якщо в прогнозі погоди його немає, то після внесення газон потрібно добре полити. В цьому випадку добриво змиється з листя і потрапить відразу в грунт. 

Влітку газону необхідна регулярна стрижка. Оновлення газону збереже покриття від ураження грибковими хворобами, сонячної «недостатності» і розмноження бур'янів. При необхідності для боротьби з рослинами-паразитами можна використати гербіциди, включаючи препарати вибіркової дії.- Навесні, в спеку і восени обов'язково потрібно вносити добрива. Газон - живий організм, підживлення і здоров'я пов'язані безпосередньо. При перших сонячних променях в грунт вносять азот, влітку додають фосфор і калій. Взимку газон засинає. Але і для цього сезону існують правила, дотримання яких дозволить отримати якісний газон навесні:- не треба ходити по газону, так як ущільнюється верхній шар грунту, що порушує рівномірний ріст трави;обов'язково доведеться розбивати наст, щоб не допустити випрівання. 

Озеленення ділянки та подальше її обслуговування підпорядковується строгим правилам і навіть така класика ландшафтного дизайну, як рулонний газон, вимагає турботи. Його довговічність і презентабельний зовнішній вигляд безпосередньо залежить від постійного догляду за ним.