Назад к списку

СИСТЕМА АВТОМАТИЧНОГО ПОЛИВУ

Кожний господар, мріє не ускладнювати своє життя фізичними навантаженнями, а комфортно і із задоволенням відпочивати. Для того, щоб сади мали неперевершений вигляд їх необхідно регулярно і рівномірно поливати. Саме цю функцію бере на себе автоматичний полив, поливаючи рослини тоді, коли вони цього потребують і в тому обсязі, який їм потрібен.

 











Найголовнішою перевагою систем автоматичного поливу, є дистанційне керування системою, завдяки якому ви зможете не думати, як вам встигнути на ділянку, щоб увімкнути полив, або навпаки — вимкнути, коли йде дощ. Автоматичне керування не вимагає щоденної присутності людини на ділянці, адже за допомогою контролера один раз програмуються всі необхідні параметри — час поливу, його тривалість і частота. А датчик дощу вимкне автополив, якщо на ділянці піде дощ. 

Ділянки, на яких працює автополив, відрізняються яскравим кольором газону і чистотою навколо. Немає ніяких шлангів, брудних доріжок і витоптаної трави. Встановлена система автоматичного поливу працює багато років. Практично всі елементи системи зроблені з довговічного пластику, стійкого до впливу ультрафіолету сонячного світла. Системі поливу потрібен стабільний тиск і достатня кількість води,  за допомогою насосу створюється тиск води,насос качає воду з накопичувальної ємності, яка в свою чергу, наповнюється з водопроводу, свердловини або колодязя. Контролер стежить за планом поливу. У контролері налаштована програма, по якій форсунки по черзі відкриваються , здійснюючи полив. 

 Система автоматичного поливу складається з:

Форсунки – через форсунку безпосередньо і здійснюється полив. У системах автополива вони розташовані під землею, під час поливу форсунки, під впливом тиску води висуваються на поверхню і починають працювати. Після закінчення поливу вони знову ховаються під землю.










Клапана – вся система поливу поділена на зони,  необхідно для зниження одночасної витрати води. В певний проміжок часу працює тільки одна зона поливу. Подача води в зони поливу здійснюється за допомогою електромагнітних клапанів, які відкриваються по черзі командою від контролера.












Насосу – створює тиск і забезпечує достатню для системи кількість води.














 Контролер – серце системи авто поливу. У контролері програмується графік роботи і тривалість поливу. Контролер керує електромагнітними клапанами, відкриваючи й закриваючи їх в потрібний момент.












Погодні датчики. Якщо система фіксує несприятливі погодні явища - подача води припиняється. Наприклад, якщо температура падає, нижче +4 градусів або йде дощ.











Розрізняють наступні види автоматичного полива: 

  1. Краплинні
  2. Дощувальні
  3. Змішаного типу

Краплинна система автоматичного поливу









Була створена і вперше застосована в Ізраїлі в 50-х роках минулого століття. Принцип її дії полягає в наступному: пластикова трубка містить безліч спеціальних отворів які пропускають чітко визначену кількість води. Крапельний полив використовують для поливу кущів і квітників, альпійських гірок. Головна перевага крапельних систем перед дощувальними - економічність. Крапельний полив різко знижує поширення бур'яну. Система крапельного поливу досить гнучка в монтажі і може бути самої складної конфігурації, а це означає, що кожна рослина незалежно від рельєфу місцевості і відстані до джерела води отримає однакову порцію вологи.


Дощувальна система  автоматичного поливу











Дощувальна система передбачає зрошення великих територій за допомогою форсунок різної дальності та напрямку дії, забезпечуючи рясний, рівномірний та ефективний полив. Дощувальна система імітує природні опади, формує сприятливий мікроклімат на території зони зрошення. Одна єдина роторна форсунка обертаючись, може викидати струмінь води по колу на відстань до 70 м. Слід відзначити, що при зрошенні нерівної території або біля підніжжя схилу можуть утворюватися калюжі і заболочені зони, тому за таких обставин вкрай важливий правильний дренаж. Для рівнинного рельєфу немає нічого кращого за правильно спроектовану і налаштовану дощувальну систему поливу.